15.08.2018

Hangisi? Windows Media Player vs. GOM Player vs. VLC Media Player

Eğer siz de Windows Media Player, GOM Player ve VLC arasından hangisini kullanmak istediğinize karar veremiyorsanız yazımı mutlaka okuyun!
Merhabalar. Bu yazımda sizlere video oynatıcı programlarından bahsedeceğim. Bildiğiniz üzere, video oynatıcılar, videoları (ses ve görüntüden oluşan medya ögelerini) çalmak, oynatmak için tasarlanan programlardır ancak; her video oynatıcının kendine göre iyi ve kötü yanları var ve her birini göze alıp karşılaştırmak biraz zordur. Bende bu zorluğa katlanacağım ve en çok bilinen video oynatıcılar arasında bir karşılaştırma yapacağım.

Video ile ilgili bakınız: En iyi ve en düşük boyutlu video biçimi hangisi?

Evet. Fazla uzatmadan karşılaştırmaya geçelim.

Windows Media Player'dan (WMP) başlayalım. Bazı özellikleri verebilirim, ancak nasıl yapıldığı hakkında başka bir yazı yazacağım. Özelliklerin nasıl yapıldığını da yazarsam yazı iyice karışacaktır. O yüzden özelliklerin nasıl uygulandığı hakkındaki yazıyı başka zaman yazacağım. Bu video oynatıcı genel bilinen video çeşitlerini (.3gp, .midi ve benzeri) destekler. Artı özelliklerine gelecek olursak:


  • CD' deki müziği direk olarak kopyalayabilir. Bunun için CD takın ve "Yaz" kısmından CD kopyala seçeneğini seçin. Aynı şekilde bir oynatma listesi (bir kaç müzik parçasının bulunduğu bir liste yapabilir ve dosyanın konumunu açmaya uğraşmadan, o listeye tıklatarak müzik parçalarını oynatabilirsiniz) oluşturabilir veya müzikleri telefonunuz ile senkronize edebilirsiniz.
  • Sizler için bütün müzikleri bir yerde toplar. Ancak, müzikleriniz (veya videolarınız) için bir klasör oluşturdu iseniz o klasörü müzikler (video ise videolar) kitaplığına eklemeniz gereklidir. Eğer parçalarınız için bir oynatma listesi oluşturursanız, müzikleriniz Windows Media Player ana ekranında gösterilir. Böylece dosya konumu açmak için uğraşmazsınız. 
  • Bir kaç müzik seçtiğinizde ve o müzikleri seçili halde WMP ile açtığınızda WMP, sizin için müzikleri sıradan oynatmaya başlar.
  • WMP pencere ön izlemesi ile de yönetebilirsiniz. Program açıkken fare ile program simgesinin üzerine geldiğinizde karşınıza çıkan pencere ön izlemesinde "Oynat", "Durdur" gibi komut düğmelerini göreceksiniz.




  • Programın eksi bir yanını göremedim. Eğer siz gördüyseniz lütfen yorumlara yazın.
Evet. Sırada GOM Player var. Bu program WMP programına göre çok daha gelişmiş formatları destekler.
  
  • WMP programdaki bir kaç video biçimine ek olarak; .wmp, .swf, .svi, .srt, .smi, .skm, .ncg, .mqv, .lmp4, .k3g, .gom, .gbm, .dmskm, .dat, .dvd gibi formatları destekler. Bu biçimler genelde pek bilindik ve kullanılan formatlar değildir ancak; sizin kullanmanız gerekiyorsa bu program tam size göre!
  • Gelişmiş video ayarlarını bilen kişiler için Ses ayarından tutun, alt yazı ayarına kadar her türlü ayarı yapabilirsiniz. Bunun için videoda iken, video ekranında sağ tıklayın.
Eksi yanları:
  • Program dili İngilizce ve bu da İngilizce bilmeyenler için sıkıntı olabilir.
  • Program açıldığında sizlere sürekli; "GOM Player satın alın" gibi reklamlar çıkarır.
Bir program daha bitti. Sırada VLC Media Player var (benim yaptığım kısaltma ile VLCMP) var.

  • VLCMP programı da WMP ve GOM Player programlarının desteklediği video biçimlerine ek olarak yine bir kaç format daha destekliyor. Not: Bir video biçimi başka programlarda da açılabilir. Örneğin .mpeg biçimi hem VLCMP, hem GOM Player, hem de WMP açabilir. Yani programların desteklediği video biçimleri değişiklik gösterebilir.
  • Program Türkçe. Bu İngilizce bilmeyenler için bir artı.
  • Basit arayüz: Video ekranında sağ tıklattığınızda, Oynatma-Durdurma komutları, görünüm gibi basit komut menüleri karşımıza çıkmakta. 
Evet. Benim görebildiklerim bunlar. Eğer eksiğim ve yanlışım varsa lütfen yorumlara yazın. Başka bir yazıda daha görüşmek üzere!

Hiç yorum yok: