8.08.2019

Windows 8.1 Hakkında

Evet, bugün sizlerle Windows 8.1 işletim sistemini inceliyoruz. Giriş olarak; "İyi bir sistem, stabil ve hızlı çalışıyor, ara birimi (arayüzü) güzel" bir sistem. Detaylı olarak bakmak isterseniz, Devamını Okuyabilirsiniz.

Windows 8.1;

4 GB Ram’li bir bilgisayarda stabil ve hızlı çalışan bir sistem. Windows 7’nin aksine yeni gelen “Başlangıç” menüsü çok daha güzel. Aslında Windows 8.1 ayrı bir sürüm değil, Windows 8’in; Service Pack 1 gibi bir şeyidir.

Mağaza:

Bunca güzel özelliği olan bir sistem ancak, mağazası çok gelişmiş değil. Yani; Windows 10’dan, Windows 8.1’e geri döndüyseniz, Windows 10’un mağazasının yelpazesinin çok geniş olduğunu görürsünüz; işte sosyal uygulamalar vs. Ancak Windows 8.1’de genellikle Microsoft’un yaptığı (veya ortaklaşa yaptığı) oyunlar örneğin: “Forza Motorsport 4” gibi oyunlar yer almakta. Onun dışında çok fazla bir şey yok, örneğin Windows 10’da indirme olanağı bulunan “Whatsapp”, “Twitter” gibi uygulamalar Windows 8.1 mağazasında yok.

Arayüz:

Windows 7’den gelenler (ben dahil) için çok değiştirilmiş, ancak sıkı bir bilgisayar kullanıcısıysanız, hemen alışabildiğiniz, görünümü de güzel olan, hızlı çalışan bir arayüz. Sağ alt köşeye farenizin imlecini götürdüğünüz zaman yanda bir menü açılıyor. Onun dışında başlangıç menüsü güzel bir tasarıma sahip.

Açılma-kapanma süresi:

4 GB RAM, 341 GB SSD Disk üzerinde Windows 8.1, yaklaşık olarak 10-12 saniyede açılıp kapanmaktadır. Eğer HDD'niz varsa açılma süresini siz düşünün artık :D

Antivirüs:

Ek bir program yüklemenize gerek yok. Varsayılan olarak Windows Defender bilgisayarınızı koruyor. Şimdiki Yeni Windows Defender artık daha iyi bir koruma sağlıyor, çünkü; Windows 7’den bildiğiniz Microsoft Security Essentials programı, burada Windows Defender olarak karşımıza çıkıyor.

Windows Uygulamaları:

Bana kalırsa çok gerekli olmayan özellik. Uygulamalar tam ekran (çoğu) açılıyor. Örneğin “Finans” uygulaması. Sadece tam ekran kullanılabiliyor veya simge durumuna küçültülebiliyor. Biz buna internetten de bakabilirdik. Ha evet, kısayol olarak fayda sağlıyor orası doğru, ama yine de çok sevdiğim söylenemez.

Denetim Masası ve Bilgisayar Ayarları:

İkisinin de bilgisayarda bulunması kafa karışıklığı yaratabilir. Çünkü ayarlardan yapabildiğimiz çoğu şeyi Denetim Masası’ndan yapabiliyorduk. Şöyle olabilirmiş ama: Denetim Masası üzerinden yapamadığımız şeyler Bilgisayar Ayarları kısmında bulunabilirmiş. Ama “Program Kaldır” gibi menülerin bulunması biraz kafa karışıklığı yaratabilir.

Windows 10 yükseltmesi:

Yükseltme yapmanızı asla ama asla tavsiye etmem, Çünkü; yükseltmeden sonra bilgisayar aşırı yavaş çalışıyor. Windows 10 yüklemek isterseniz “[Microsoft’un] Media Creation Tool” programını kullanarak ISO dosyası yapıp, USB belleğinize almanız, oradan da temiz bir kurulum yapmanız.


Evet, bugünkü yazımız bu kadar. Umarım beğenerek okumuşsunuzdur. Sorularınızı E-Posta yoluyla veya yorumlara yazabilirsiniz. Görüşmek üzere!

Hiç yorum yok: