17.07.2018

Bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor? Neden olabileceği hakkında birkaç tahmin:

Bazen, "Vaay! Bu bilgisayarın performansı çok iyiymiş yaa." dediğiniz bilgisayarlar bir süre sonra yavaşlayabiliyor. Bu benimde yavaş yavaş başıma gelmek üzere (Şahsen ben KMSPico kaynaklı olduğunu düşünüyorum) Daha sonra, "Ya; o kadar iyi dedik, kötü çıktı bilgisayar, at çöpe gitsin." demeden önce bu yazıyı mutlaka okuyun! İşte neden bilgisayarınız yavaş? Birkaç tahmin:

  • (Büyük olasılık) KMSPico (Aktivasyon programları):Aktivasyon programları genel olarak bilgisayarınızın lisans süresini uzatarak çalışır. Detaylarına inecek olursak; Aktivasyon programını yüklediğiniz ve çalıştırdığınız andan itibaren bilgisayarınızın Lisans süresi 180 gün uzuyor. Ama bu lisans süresinin 180 gün sonunda biteceği anlamına gelmiyor. 180 gün sonunda -veya belirli bir süre sonra- aktivasyon programı bilgisayarınızın süresini bir 180 gün daha uzatıyor. Bu süreyi uzatabilmek için bazı kodlara ihtiyaç duyuyor. Sürekli lisans süresini uzattığı için (hani bunu yapabilmek için kodlara gereksinim duyuyor demiştik ya) bu kodlar üst üste birikiyor ve bir süre sonra bilgisayarınız yavaşlıyor.
  • (Orta-Büyük olasılık) Gereksiz programlar: Kullanmadığınız programları silin. Hiçbir program masum değildir. Belki o programda arkada işlemler gerçekleştiriyor? Bunu kimse (yani bilgisayarı orta derecede veya hiç bilmeyen kişiler) bilemez. Bunları bulabilmek için bilgisayar mühendisi falan olmak gerekir. Ayrıca programın C'de yüklü dosyaları da bir şekilde bilgisayarı yorabilir.
  • (Az-Orta Olasılık) Geçici internet dosyaları (TIF, Temporary Internet Files): Bu dosyalar siz internette gezinirken web sayfasının resimleri vb. öğeleri hemen size gösterebilmesi için yüklenen dosyalardır. Bu dosyaları silmek için; Internet Explorer açın. Daha sonra çark (Araçlar veya Ayarlar, nasıl telaffuz ediyorsanız) simgesi altından Internet Seçenekleri tıklayın. Daha sonra Genel tabı altından Gözatma geçmişi altından Ayarlar butonuna tıklayın. Daha sonra açılan pencerede Dosyaları görüntüle butonuna tıklayın. Sonra açılacak dosya yerindeki dosyaları silin.
  • (Orta olasılık) Görev çubuğundaki bildirim simgeleri: Bu simgeler bilgisayarla ilgili programların (Anti-Virüs programları, sistem simgeleri (ses, ağ bağlantısı vb.)) bildirim simgeleri olur. Bilgisayarın açılışında bunların görev çubuğunun sağ tarafında yer almaya çalışması bilgisayarı biraz olsun yavaşlatıyor. 
  • (Büyük olasılık) Başlangıçta açılan programlar: Bu programlar daha bilgisayar masaüstündeki öğeleri algılarken anında açılmaya çalışacağı için bilgisayar yine yavaşlayacaktır. Bu açılışı programın ayarlarından veya; Görev yöneticisi- Başlangıç tabı altından başlangıçta açılmasını istemediğiniz programı/programları seçerek, ardından devre dışı bırak butonuna tıklayarak o programların bir daha bilgisayar açıldıktan sonra açılmasını önleyebilirsiniz.
  • (Büyük olasılık) Başlangıçta açılan Hizmetler: Bunlarda ilgili programların çalışmasını sağlayan işlemlerdir. Örn. Java programının Update (Güncelleme işlemi) yapabilmesi için bilgisayar açılışında çalışan bir hizmeti vardır. Bunları kapatmak için; Arama yerine Msconfig yazıp enter tuşuna basın. Daha sonra hizmetler kısmından "Bütün Micorosft Hizmetlerini gizle yazısına tıklayın. Ardından bütün hizmetleri kapatın, Ancak: Driver (Sürücü) olan hizmetleri kapatmamaya dikkat edin! Aksi takdirde internete bağlanamaz veya ekrandan tam verim alamazsınız. İsterseniz ne yaptığını bildiğiniz hizmeti kapatmaya da bilirsiniz. Örn. xxx Hizmeti şunları, şunları yapıyor.
  • (Varsa, Büyük olasılık) Virüsler: Herhangi bir virüs bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olacaktır. Bu virüslerde bir çeşit hizmet gibidir, ancak, hizmeti kötü, bilgisayarınıza zarar vermeye yönelik olan hizmetler de denebilir. Bunları temizlemek için Anti-Virüs programınız ile tarama yapmanız yeterlidir. Ardından "Tehditleri temizle" tuşuna basarak tehditleri temizleyin.
    • UYARI: KMSPICO KULLANIYORSANIZ, ANTİ-VİRÜS PROGRAMINIZIN ALGILADIĞI HERHANGİ BİR VİRÜSÜN, HERHANGİ BİR YERİNDE !KMSAUTO, !KMSPİCO VB. İBARELER YER ALIYORSA BU TEHDİTLERİ TEMİZLEMEYİN; GERİ YÜKLEYİN, HATTA YAPABİLİRSENİZ DIŞLAMA OLARAK EKLEYİN.
  • (Az-Orta olasılık) Sürücüler güncel değil: İşlemci sürücüleri veya Chipset (Yonga) sürücüleri güncel değilse bunlar da bilgisayarı yavaşlatabilir. Sürücüler şu şekilde güncelleştirilir; Arama yerine Aygıt yöneticisi yazılır ve enter tuşuna basılır buradan İşlemci sürücüleri veya Chipset (Yonga) sürücülerinizi bulup her birine sağ tıklayıp güncelleştir yazısına tıklanarak güncelleme olup olmadığı kontrol edilir. Başka bir yöntem Windows Update'ten güncelleştirmektir. 1. yoldaki aşamalar uygulanır ve eğer sürücünüzün daha üst bir sürümü bulunamazsa sürücü güncelleştirmelerini Windows Update'te ara yazısına tıklanır. En son -ve bu yollara nazaran daha kolay aslında- yöntem ise SlimDrivers programını kurarak, kurulum işlemi bittikten sonra programı açıp, Scan tuşuna basarak bilgisayarınızın sürücülerinin güncelleştirmeye ihtiyacı var mı, yok mu tespit edilir.
Evet, benim tahminlerim buraya kadar. Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Sizin de aklınıza başka fikirler geliyorsa lütfen yorumlarda belirtin. Başka bir yazıda daha görüşmek üzere!

Hiç yorum yok: