Animasyon efektlerinin türleri hakkında:
Giriş efektleri: Animasyon başlarken o nesnenin yavaş yavaş ortaya çıkması efektleridir. Örneğin: Siz bir odaya giriyorsunuz. Bu efektlerin türü de bu örneğe benzer. Seçtiğiniz nesneye verilen "Giriş" efekti, nesnenin; bir efekt ile, sayfaya giriş yapmasını sağlar. Animasyon bölmesinde "yeşil yıldız" şeklinde görünür.Vurgu efektleri: Nesneyi belirten ve sunuyu izleyenlerin dikkatini o nesne üzerinde toplaması için yapılan efektlere denir. Örneğin: Bir metin kutusunun dikkat çekmesi için, o metin kutusunu döndürebilirsiniz. Doğal olarak sunuyu izleyenler, sunuda dönen bir nesne görünce dikkatini oraya vereceklerdir. Animasyon bölmesinde "sarı yıldız" şeklinde görünür.
Çıkış efektleri: Giriş efektlerine benzer, ancak; Bu efektler sunuya giriş yapmaz, aksine sunudan kaybolur (çıkar). Animasyon bölmesinde "kırmızı yıldız" şeklinde görünür.
Animasyon sekmesi ile çalışma
Sununuzda bu şekilde bir karenin olduğunu hayal edin. Biz bu karenin Slayt Gösterisi başlayınca sıçrayarak ortaya çıkmasını istiyoruz.Efekt eklemek istediğimiz nesneyi (şekil/metin kutusu vb.) seçiyoruz ve "Animasyonlar" sekmesine gidiyoruz. Ardından Animasyon bölmesi altında açılır ok butonuna tıklıyoruz.
Ardından "Sıçrayış" efekt seçeneğini tıklatıyoruz. Eğer animasyonun farenizi tıklatınca çalışmasını isterseniz "Zamanlama bölmesi altından, animasyonun başlama ayarını "Başlat: Tıklatınca" olarak ayarlamanız gerekir. Ancak animasyon (ilk ayarlanan animasyon) slayt gösterisinde başlasın diyorsanız, başlatma ayarını "Başlat: Öncekinden sonra" Olarak yapmanız gerekir. "Başlat: Öncekiyle birlikte" şeklinde bir ayar yaparsanız animasyon slayt gösterisi başlar başlamaz harekete geçecektir. Yine, zamanlama kısmından, animasyonların ne kadar süre ile gecikerek başlayacağını, animasyonun ne kadar süreceğini ayarlayabilirsiniz.
Animasyon Bölmesi ile çalışma
"Animasyon" sekmesi altında "Gelişmiş Animasyon" bölmesinde "Animasyon bölmesi" menüsünü aktif ederseniz, animasyonlar üzerinde çok daha ayrıntılı çalışabilirsiniz. Örneğin; "Animasyon bölmesi" menüsünü aktif etmezseniz; bir nesneye, iki animasyon birden ekleyemezsiniz. Mesela: Karşınıza, sunu başladıktan 2 saniye sonra bir "Merhaba" yazan bir metin kutusunun, istediğiniz animasyon efekti ile ortaya çıkıp, istediğiniz bir efekt ile kaybolmasını sağlayabilirsiniz.İşte bu tür animasyonlarla çalışmamızı sağlayan "Animasyon Bölmesi" menüsüdür. Aktif etmek için "Gelişmiş animasyon" bölmesi altından "Animasyon Bölmesi" butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
Animasyon bölmesinde animasyonların sırasını değiştirebilir, animasyonun; "tıklatınca mı?", "öncekiyle birlikte mi?" başlayacağını ayarlayabilir, veya animasyonun ne zaman başlayacağını (Örnek: 3 saniye sonra) değiştirebilirsiniz.
Bir nesneye 2 efekt birden ekleme (Pratik)
Bunun için önce nesnemizi seçiyoruz. Nesnemize örnek olarak bir Giriş ve Çıkış efekti ekleyelim. Çıkış efekti, Giriş efekti bitince devreye girsin ve Giriş efekti, sunu üzerinde 2,5 saniye aktif olsun. Bunun için nesnemize bir "Giriş efekti" ekleyelim. Ardından "Animasyon Bölmesini" aktif değilse edelim. Ardından, "Animasyon Ekle" açılır menüsünü açalım ve nesnemiz için bir tane de "Çıkış efekti" seçelim.
Daha sonra, Giriş efektimizi (yeşil yıldız) bulalım ve "Animasyonlar" sekmesi altından, "Zamanlama" bölmesi altından "Süre" ayarını bulalım ve "02,50" (tırnaklar hariç) yazalım. Ardından, kırmızı yıldız işareti olan efektimizi bulalım. Yanındaki açılır oku tıklayalım ve "Öncekinden sonra başlat" ayarına tıklayalım.
Animasyon bölmesindeki efeklerin yanında bulunan dikdörtgenleri sağa/sola sürükleyerek de animasyonların süresini değiştirebilirsiniz. Hangi saniyede başlayacağını öğrenmek için, animasyon bölmesi altından bulunan "Saniye" çubuğundan yardım alabilirsiniz.
"Yürüt" butonuna basarak animasyonların bir ön izlemesini görebilirsiniz.
Süreler ile ilgili ek bir bilgi: Animasyonunuz için bir gecikme süresi de ayarlayabilirsiniz. Örneğin; "Animasyon, kendi süresi içinde, 0,5 (yarım, 1/2 saniye) gecikme ile başlasın.
Örnek dosya
Örnek dosyayı indirebilirsiniz. Dosyayı indirdikten sonra slayt gösterisini başlatmanız yeterli olacaktır. Dosyadaki animasyonları incelemek için "Animasyonlar" sekmesi altından, "Gelişmiş animasyon" bölmesi altından "Animasyon bölmesi" menüsünü aktif edebilirsiniz.Örnek dosya [TR]
Örnek dosya [EN]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder