Firefox
Firefox'ta okuma görünümü, ekran kırpma, menüler ve düğmelerin yerini özelleştirme gibi bir çok özellik bulunuyor.
Sürüm:
Sürüm bilgisi: Quantum 61.0.2Ek özellikler:
- Ekran kırpma: Bu sayede 2-3 tık ile Web sayfanızın istediğiniz bir bölümü kırpa bilirsiniz. Bunun için adres çubuğunun sağında olan üç noktaya tıklayın ve Ekran kırpma özelliğini seçin.
- Pocket: Yer imleri (tek tıkla kolayca ulaşabildiğiniz siteler) araştırmalarıma göre bilgisayarda depolanır. Ancak Pocket'a kaydettiğiniz bir Web sayfasını Telefonunuzdaki Firefox ile senkronizasyon edebilirsiniz. Yani bu bir nevi yer imi eşitlemek gibi bir şey.
- Özelleştirilebilir temalar, menüler: Firefox'ta düğmelerin yerlerini ve Firefox'un temasını özelleştirebilirsiniz. Bunun için sağ üstte; üst üste bulunan üç çizgiye tıklayın ve ardından Özelleştir bağlantısına tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda temalar, düğmeler gibi öğeleri özelleştirebilirsiniz.
- Okuma görünümü: Okuma görünümü sayesinde bir Web sayfasındaki menüleri, reklamları ortadan kaldırıp sadece yazıya odaklanabilirsiniz. Yazının içindeki resimler gösterilir. Bunun için adres çubuğunun sağ yanında olan sayfa düğmesine basın. Eğer düğmeyi bulamadı iseniz bilgisayarınızın F9 düğmesine basabilirsiniz.
- Kapatırken "Birden fazla çok sekme" uyarısı: Firefox'u kapatmadan önce 2 veya daha fazla sekme açık ise Firefox sizi uyarır: " x sekmeyi kapatmak üzeresiniz. Devam etmek istediğinizden emin misiniz?"
- Sekmeyi gönderme: Bilgisayarınızdaki Firefox'tan açık olan bir sekmeyi, telefonunuzda yüklü olan Firefox tarayıcısına yollayabilirsiniz. Bunun için; adres çubuğunun sağında yer alan üç noktaya tıklayın>Sekmeyi cihaza gönder>[Sync'e bağlı olan bir cihaz seçin]. Bu yöntemi uyguladığınızda Sekme gönderdiğiniz cihaza bildirim gelir. Bildirimde sırasıyla: "İsminiz - Site adı - Firefox" yazısı görüntülenir. Bildirime tıkladığınızda cihazınızdan diğer cihazınıza gönderdiğiniz sekme açılır.
- RSS akışları: Bir sitenin (örneğin bir haber sitesi) RSS akışına akışına abone olduğunuzda, o siteden en güncel haberler (veya yazılar) gelir. Bunu yapmak için Üst üste üç çizgi menüsü>Özelleştir kısmından Abone ol düğmesini istediğiniz bir yere sürüklemeniz gerekmekte. Bunu yaptıktan sonra RSS akışı içeren siteye gidin ve Abone Ol düğmesine tıklayın. RSS akışlarını yönetmek için (bir siteden en son gelen yazıları görmek için) Outlook 2007, 2010 gibi bir program kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Windows 7'de bulunan Haber Akışları Gadget'ini da kullanabilirsiniz.
Performans ve RAM kullanımı:
Performansı eski sürümlerine göre çok fazla artmış. Chrome'u sollayacak gibi :). Ancak; Performans artışı ile RAM kullanımı da artmış. Fazla RAM kullanımı cihazda sıcaklık artışına sebep olabilir, ancak; merak etmeyin patlamaz. Yazının sonunda tarayıcıların RAM ve birbirlerinin RAM kullanımına göre tasarruflarını karşılaştıracağım. Ama sakın direk yazının sonuna atlamayın :)
Chrome
Chrome günümüzün en çok kullanılan tarayıcısı. Herkes bu tarayıcıyı performansı ile bilir. Özellik olarak Firefox'a benzediğini söyleyebiliriz. Hatta Chrome'da, Firefox'ta olan özelliklerin çoğu yok diyebiliriz.
Sürüm bilgisi:
Chrome 68.0.3440.106Özellikler:
- Uygulama mağazası: Uygulama mağazasından eklentiler (uzantılar) ve temalar indirebiliriz. Düğmeler ve menüleri özelleştiremezsek bile temalar ile Google bizlere ufak ta olsa bir özelleştirme sunuyor. Bu özellik Firefox'ta Add-ons for Firefox (Firefox eklentileri) olarak geçmektedir. Firefox'un eklenti mağazasına https://addons.mozilla.org/tr/firefox/ adresinden (Türkçe) ulaşabilirsiniz. Ancak eklenti sayfası Firefox için olduğundan sayfaya sadece Firefox ile erişim sağlayabilirsiniz. Chrome'un uygulama mağazasına da https://chrome.google.com/webstore/category/themes?hl=tr (Türkçe) buradan ulaşabilirsiniz.
- Yayınla: Bu özellik ile Smart-TV cihazınıza Web sayfasını yansıtabilirsiniz. Bunun için Web sayfasında iken sağ üstte yer alan, üst üste durmuş üç nokta düğmesine basın ve Yayınla düğmesine basın.
Ne yazık ki Chrome Web tarayıcısında, Firefox'a ek olarak sadece 1 özellik bulabildim. Yine de fena bir tarayıcı değil.
Performans ve RAM Kullanımı:
Performans olarak yine Firefox ile aynı seviyelerde. RAM kullanımı yine fazla ancak; Firefox tarayıcısından biraz daha az RAM kullanmakta. Bu ad Chrome için bir artı.
Internet Explorer
Çoğu kişide iyi anılar bırakmamış olan bir tarayıcıdır (virüsler vs.). Ancak bu tarayıcının da kendine göre özellikleri bulunmakta.
Sürüm bilgisi:
Internet Explorer 11.0.9600.19080
Özellikler:
- RSS akışları: [Firefox Özelliklerine bakınız] Bunu yapmak için sekmelerin yanındaki boş tarafta sağ tıklayın ve Komut çubuğuna tıklayın. Ardından (o sitede RSS akışı mevcutsa) Turuncu düğmeye tıklayın ve karşınıza çıkan sayfada "Bu akışa abone ol" bağlantısına tıklayın.
- OneNote 2010 ile bağlantılı not alma: Bir Web sayfasında dolaşırken, OneNote 2010 ile bir not alabilirsiniz. Bunun için Komut çubuğunu aktif edin. Ardından OneNote simgesi üzerinde zincir işareti bulunan düğmeye tıklayın. Not: Eklentilerde OneNote bağlantılı notları eklentisinin aktif olduğundan emin olun.
- Aynı şekilde bir Web sayfasını OneNote 2010'a gönderebilirsiniz. Bunun için OneNote 2010 Bağlantılı notlarının yanındaki düğmeye (OneNote simgesi üzerinde ok olan düğmeye) tıklayın.
Evet. Yine fazla bir özellik bulamadım xD. Şimdi Performans ve RAM kullanımına geçelim.
Performans ve RAM kullanımı
Internet Explorer az RAM kullanır, ancak Performans konusunda o kadar iyi olduğunu söyleyemeyiz. Aynı zamanda bazı sitelerdeki şekiller azıcık kayabiliyor.
Google Chrome: Bir Gmail hesabınız olduğunda Chrome ile oturum açarak eşitlemeyi başlatabilirsiniz. Ancak eşitleme yapabilmek için sadece ve sadece bir Gmail hesabı gerekiyor. Onun dışındaki hesaplar (@outlook.com, @hotmail.com) kabul edilemez.
Firefox: Firefox'ta eşitleme yapabilmek için bir Firefox sync hesabına ihtiyacınız var. Sync hesabını herhangi bir e-posta adresinden oluşturabilirsiniz. Gmail ile bir eşitleme yapacaksanız Chrome'u kullanabilirsiniz, ancak; Firefox Sync hesabı bir Gmail hesabı ile de açılabiliyor.
Edit: Eşitleme karşılaştırması
Karşılaştırdığımız 3 tarayıcıdan 2'sinin (Firefox, Chrome) eşitleme özelliği bulunmakta. Şimdi sizlere "Eşitleme nedir?" onu anlatayım. Eşitleme; bir tarayıcıdaki verilerin diğer cihazdaki tarayıcı ile eşitlenmesidir. Örnek vermek gerekirse: Ev bilgisayarınızda ve iş bilgisayarınızda Firefox yüklü. Ev bilgisayarınızdan www.krkybilgisayar.blogspot.com internet sitesini ziyaret ettiniz diyelim. İşte bu ziyaretiniz iş bilgisayarınızda da; "ev bilgisayarınızdaki Firefox'tan şu siteyi ziyaret ettiniz" olarak görünür. Bu eşitleme işlemlerini gerçekleştirmek bir hesap istiyor ve bu hesabında bir E-Posta adresi olması gerekiyor. Bu bölümde tarayıcıların eşitleme işlemlerini gerçekleştirebilmesi için hangi tür E-Posta hesaplarına ihtiyac duyuyorlar bakalım.Google Chrome: Bir Gmail hesabınız olduğunda Chrome ile oturum açarak eşitlemeyi başlatabilirsiniz. Ancak eşitleme yapabilmek için sadece ve sadece bir Gmail hesabı gerekiyor. Onun dışındaki hesaplar (@outlook.com, @hotmail.com) kabul edilemez.
Firefox: Firefox'ta eşitleme yapabilmek için bir Firefox sync hesabına ihtiyacınız var. Sync hesabını herhangi bir e-posta adresinden oluşturabilirsiniz. Gmail ile bir eşitleme yapacaksanız Chrome'u kullanabilirsiniz, ancak; Firefox Sync hesabı bir Gmail hesabı ile de açılabiliyor.
RAM tasarruf karşılaştırması
Öncelikle tarayıcıların birbirlerine göre olan tasarruflarından başlayalım.
- Firefox, Chrome'a göre: 76% daha fazla RAM kullanır. Toplamda yaklaşık olarak 170 MB RAM kullanır. Bu da 3,24* GB'lık bir RAM'in 5%'ine denk gelmektedir.
- Firefox, Internet Explorer'a göre: 1093% daha fazla RAM kullanır.
- Chrome, Firefox'a göre: 43% daha az RAM kullanır. Toplamda yaklaşık olarak 96,20 MB RAM Kullanır. Bu da 3,24 GB'lık bir RAM'in 3% üne denk gelmektedir.
- Chrome, Internet Explorer'a göre: 576% daha fazla RAM kullanır.
- Internet Explorer, Chrome'a göre: 85% daha az RAM Kullanır. Toplamda yaklaşık olarak 14,23 MB RAM kullanır. Bu da 3,24 GB'lık bir RAM'in 0,43% üne denk gelmektedir.
- Internet Explorer, Firefox'a göre: 92% daha az RAM kullanır.
Umarım yararlı olmuştur. Tarayıcı seçiminde sizlere sunduğum özellikleri dikkate alarak bir seçim yapmanızı ve o tarayıcıyı kullanmanızı tavsiye ederim. Bir yanlışım varsa lütfen yorumlara yazın. Başka bir yazıda daha görüşmek üzere!
*: 4 GB'lık bir RAM'den çevre aygıtlarının da kullanımı için ayrılmış alandan geriye kalan RAM miktarı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder